5 metoder for å ta bedre bilder til bedriften

Vil du ta bedre bilder til sosiale medier? I denne artikkelen gir vi deg 5 tips som hjelper deg å ta bedre bilder med mobilen.

Sosiale medier er uten tvil blitt et viktig og bra verktøy for å nå både privat- og bedriftsmarkedet. Bilder er en fin måte å holde aktiviteten stabil og det trenger ikke være vanskelig å øke nivået enda ett hakk;

1. Tenk: Hvor skal bilde legges ut?

Plattformen du skal legge ut bilde på påvirker hvordan du bør komponere bilde. Her er noen enkle huskeregler;

Instagram: Er det til Instagram bør bilde være kvadratisk format, eller helst i “høydeformat”. Med det mener vi at bilde bør være høyere enn det er bredt. Grunnen til dette er at bilde skal ta mest mulig av publikums skjermstørrelse, fordi dette øker sjansen for at innholdet ditt blir lagt merke til.

Facebook: Huskeregelen for Instagram gjelder også i stor grad på Facebook, men samtidig er det også normalt med brede bilder på Facebook. I feeden på bedriftens “side” anbefaler vi at bildene er i samme format som Instagram – unntaket er for eksempel hvis du laster opp et profilbilde, et “cover photo” eller fremhevet-bilde til artikler.

LinkedIn: På LinkedIn er det fint at bildene er høye om du legger de ut direkte i feeden din, men skriver du en artikkel bør bilde være i bredt format slik at LinkedIn behandler bilde riktig når du deler linken med nettverket ditt.

2. Pass på at du har nok lys og at lyset ikke jobber mot deg

Fotografi betyr “å tegne med lys” og derfor er det nettopp så viktig å sørge for at man har nok lys til et godt bilde. For lite lys resulterer i at bilde blir mørkt og trist, eller at kameraet øker lysfølsomheten (ISO) som gir kornete bilder.

Det kan i de fleste tilfeller unngås med ett eller flere av disse triksene:

 • Ta bilde nærmere et vindu med naturlig lys
 • Ta bilde utendørs
 • Sørg for at lyskilden er foran motivet ditt

En ekstra ting som også er viktig å unngå er motlys, altså at lyskilden er bak motivet ditt. Hvis den sterkeste lyskilden er bak motivet ditt kan det være at lyset jobber mot deg. Dette kan gi en kul “vignett” effekt på kunstneriske bilder, men i de fleste tilfeller vil dette gjøre at du mister detaljer i motivet som du egentlig ville ha.

3. Bruk rutenettet når du tar bilde

Komposisjon er en viktig del av å ta et godt bilde. Et fint verktøy for å minne deg på å plassere motivet riktig er ved å skru på rutenettet på kameraet ditt eller mobilappen du bruker.

Tommelfingerregelen når du bruker det såkalte “gylne snitt” er at du plasserer motivet i ett av de fire kryssene som rutene skaper.

Dette bilde er et godt eksempel på et riktig komponert bilde ved hjelp av det gylne snitt. Legg merke til hvordan hundens hode og kropp er plassert på linje med rutenettet. Bilde: ExpertPhotography

4. Pass på hva som blir med i bildet

Det kan være fort gjort å ikke være så nøye på hva som faktisk blir med i bildet når man knipser. Dette tipset går simpelthen ut på å være litt våken og spørre seg selv om bakgrunnen er ryddig og om hele motivet er med i bilde.

Trenger for eksempel den godt brukte kaffekoppen å være med i bakgrunnen? Eller gir du motivet en ufortjent hårklipp ved å ikke ta med hele hode i bilde?

Ofte kan et oppmerksomt blikk, ett skritt til siden eller noe grønt i bakgrunnen bidra til en mer proff opplevelse av din bedrift. En møkkete ting i bakgrunnen kan for eksempel bli erstattet med en grønn og frisk plante, eller alternativt bli ryddet bort, til fordel for et bedre bilde.

5. Rediger bildene før du legger ut

Når du har knipset blinkskuddet og er klar til å legge ut kan det være en god idé å ta bilde gjennom en brukervennlig app for litt etterarbeid. Her er våre topp tre mobilapper som alle kan bruke;

 1. Lightroom er vårt førstevalg når vi redigerer på farten og trenger kraftige verktøy i en brukervennlig løsning. Lightroom for mobil har nesten nøyaktig de samme funksjonene som fullversjonen til PC/Mac og er brukt av fotografer over hele verden.
 2. Snapseed er et utrolig populært redigeringsprogram som utelukkende er laget for mobil. I Snapseed kan du velge i et bredt utvalg av filtre, som gir bildene en spesiell look, før du går over og korrigerer lys, kontrast og mye mer.
 3. Bilde-appen på din mobil: Alle smarttelefoner i dag kommer med en bilde-app som har en eller annen form for redigering av eksponering, kontrast, sortpunkt og mye mer. Vil du ikke laste ned flere apper eller syns du de andre alternativene blir for avansert anbefaler vi å kjøre på med det som allerede er på telefonen.
Her er et eksempel på hva man kan få til ved å justere fargetemperatur, eksponering og kontrast gjennom Lightroom for iPhone. Bilde: Bryllupsfoto for Stine og Fredrik, Black Film AS

Med å redigere bildene mener vi ikke at man skal retusjere eller bruke mange timer på bilde før det legges ut. Det vi anbefaler er imidlertid at bildene får litt ekstra oumph! La fargene poppe litt og sørg for at bilde virkelig gjør litt inntrykk på målgruppen din.

Oppsumering

Disse 5 triksene er enkle å huske og kan bidra til at bedriftsbildene du tar i fremtiden blir enda bedre.

 • Tilpass bilde til hvor du skal legge det ut
 • Pass på å ha nok lys
 • Bruk rutenettet når du tar bilde
 • Sørg for å ha en ryddig bakgrunn og få med hele motivet
 • Gjør små justeringer på lys, kontrast og farger før du publiserer

Vi håper du får bruk for noen av dem i din hverdag og hvis det er noe du lurer på så er det bare å sende oss en melding.

Følg oss: 
2020 © Black Film AS – Nettside designet av Black Film AS
envelope-oimagecloudplay-circlewordpresscrossmenu
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram